Producent i dystrybutor innowacyjnych suplementów diety, dietychnych środków spożywczych specialnego przeznaczenia medycznego i kosmetyków. W naszym portfolio znajdziecie Państwo takie produkty jak: Ascorbix C, Stimmunix, Gastrix, Profeminal Girl i wiele innych.

Zbawcza siła witaminy C

Witamina C, tak jak prawie wszystkie witaminy nie jest produkowana przez organizm człowieka i musi być dostarczana wraz z pokarmem. Większość zwierząt i roślin ma zdolność do syntezy witaminy C, człowiek i ssaki naczelne są wyjątkiem. Na przełomie 16 i 18 wieku chorobą, która dziesiątkowała marynarzy był szkorbut, zwany również gnilcem. Pierwszymi objawami choroby była senność i apatia oraz krwawienia z dziąseł i wypadanie zębów. Szacuje się, że na tą chorobę umierało wtedy więcej marynarzy, niż na wszystkie inne choroby, katastrofy morskie i potyczki razem wzięte. Aby uniknąć śmierci w męczarniach wystarczyłby worek cebuli lub kilka główek kapusty….

Głównym źródłem witaminy C są owoce i warzywa. W organizmie zdrowego człowieka powinno znajdować się około 1,5 g Witaminy C. Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, odgrywa kluczową rolę, w obronie organizmu przed wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi między innymi  za przedwczesne starzenie się organizmu. Ponadto Witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu, który odpowiada za jędrność skóry i prawidłowe działanie układu ruchu. Zapobiega także krwawieniu dziąseł, wzmacnia zęby i zapobiega próchnicy, a także zwiększa odporność ścian najmniejszych naczyń krwionośnych. Witamina C działa również wzmacniająco na układ odpornościowy, a nawet działa stabilizująco na zdrowie psychiczne. Rodzi się pytanie kiedy warto dodatkowo suplementować Witaminę C za pomocą produktów licznie występujących w aptekach i sklepach?

Głównymi zaleceniami są:

  • Częste przeziębienia
  • Wzmożony wysiłek fizyczny (sport lub praca)
  • Palenie papierosów lub/i narażenie na smog
  • Bóle stawów
  • Trudno gojące się rany, złamania kości
  • Niedobór żelaza
  • Okres jesienno-zimowy (mniejsza konsumpcja owoców i warzyw, na rzecz „treściwych” posiłków)
  • Osłabienie, rozdrażnienie

Na rynku możemy znaleźć głównie suplementy diety zawierające witaminę C w postaci   kwasu askorbinowego. Nowością jest witamina C w postaci Askorbinianu sodu o nazwie ASCORBIX C.  Askorbinian sodu jest  solą sodową kwasu L-askorbinowego, pozyskuję się go w procesie fermentacji glukozy i jej utleniania. W przeciwieństwie do kwasu askorbinowego ASCORBIX C ma obojętny odczyn pH (około 7), podczas gdy kwas askorbinowy jest słabym kwasem (pH około 4).

U osób, które mają tendencje do występowania zgagi mogą nasilić się objawy, zwłaszcza przy stosowaniu dużych dawek kwasu askorbinowego. Ryzyko zgagi nie występuje przy stosowaniu ASCORBIX C. Przy stosowaniu, zwłaszcza tabletek, kwasu askorbinowego w dużych dawkach mogą wystąpić objawy dyskomfortu ze strony przewodu pokarmowego. Objawy te mogą być szczególnie nasilone u osób, które chorują na zapalenie jelit i chorobę wrzodową, a także z zespołem jelita drażliwego. ASCORBIX C może być także alternatywą dla osób, które nie tolerują kwaśnego smaku tabletek rozpuszczalnych i do ssania. Kwas askorbinowy w dużych dawkach, w formie tabletek rozpuszczalnych lub do ssania może prowadzić do kwasowej erozji szkliwa, która jest procesem nieodwracalnym a głęboka erozja prowadzi do nadwrażliwości na zimne, gorące, kwaśne lub słodkie pokarmy. Pod tym względem Askorbinian sodu jest substancją bezpieczną. ASCORBIX C jest nowoczesną postacią Witaminy C, której stosowanie niesie nowe korzyści dla pacjenta.