Producent i dystrybutor innowacyjnych suplementów diety, dietychnych środków spożywczych specialnego przeznaczenia medycznego i kosmetyków. W naszym portfolio znajdziecie Państwo takie produkty jak: Ascorbix C, Stimmunix, Gastrix, Profeminal Girl i wiele innych.

Odporność na pierwszym miejscu

Niepodatność organizmu na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych takich jak brak wody, brak pokarmu, obecność toksyn, pasożytów i mikroorganizmów chorobotwórczych.

Powyższa definicja ze „Słownika szkolnego: Biologia” autorstwa Marzeny Popielarskiej – Koniecznej najlepiej oddaje znaczenie pojęcia odporności organizmu. Nauką o odporności jest Immunologia, a jej prekursorem był niemiecki lekarz, laureat Nagrody Nobla  Emil Adolf von Behring. Organizm człowieka od urodzenia posiada mechanizm obronny skierowany przeciwko czynnikom chorobotwórczym. Jeszcze przed urodzeniem organizm noworodka wyposażony jest we własne przeciwciała oraz otrzymane od matki przez łożysko immunoglobuliny (białka walczące z czynnikami chorobotwórczymi). Noworodki wraz z mlekiem matki otrzymują substancje antybakteryjne, co zabezpiecza w sposób bierny przed infekcją. Mleko matki zawiera substancje odpornościowe między innymi prolaktynę, lektoferynę i immunoglobuliny. Dzieci do 14 miesiąca życia mają zaburzoną produkcje immonoglobulin, dlatego są bardzo podatne na infekcje. Pełną obronę immunologiczną mają dzieci dopiero około 15 roku życia. Człowiek dorosły ma kilka linii obrony przed czynnikami chorobotwórczymi: obrona mechaniczna (skóra, błony śluzowe), chemiczna (wydzielina skóry i błon śluzowych, żołądka, ślina, łzy) i biologiczna (na przykład konkurencja komórek organizmu z drobnoustrojami o składniki odżywcze i mineralne). Każdy dorosły człowiek ma dwa rodzaje odporności: wrodzoną (nieswoistą) i nabytą (swoistą). Odporność wrodzona reaguje na czynniki chorobotwórcze za każdym razem   w sposób standardowy i nie „pamięta” swoich interwencji. Odporność nabyta gwarantuje długotrwałą odporność na patogeny.

Jack Gwaltney z University of Virginia twierdzi, że gdyby ludzie zaczęli wieść życie pustelnicze, na pewno przeziębialiby się rzadziej, a może wcale. O siebie dodam, że konieczne byłoby prowadzenie takiego życia od urodzenia do śmierci.

Na rynku farmaceutycznym jest wiele produktów reklamujących się pozytywnym działaniem na układ odpornościowy. Kiedy byłoby wskazane skorzystanie z tej oferty? Oto lista poniżej.

  • Częste infekcje
  • Zmęczenie i osłabienie
  • Przebywanie w dużych skupiskach ludzkich
  • „Mikroepidemie” w Twoim miejscu pracy lub nauki
  • Długotrwały stres
  • Informacje z Sanepid-u o zwiększonej zachorowalności na choroby zakaźne
  • Duże różnice temperatur w ciągu dnia

Dobry produkt na wzmocnienie odporności powinien zawierać jak największą ilość składników mineralnych i witamin, które mają udowodnione działanie w zakresie zwiększania reakcji sytemu odpornościowego w różnych mechanizmach. Poniżej zamieszczamy listę składników o udowodnionym działaniu.

  • Witamina A – wzmocnienie odporności poprzez zapewnienie prawidłowego funkcjonowania tkanki nabłonkowej. Ochrona organizmu przed infekcjami, szczególnie dróg oddechowych.
  • Witamina C wzmocnienie odporności poprzez ochronę organizmu przed działaniem wolnych rodników i innych toksyn.
  • Witamina B6 i B12 wzmocnienie odporności poprzez uczestnictwo w tworzeniu przeciwciał oraz zwiększenie apetytu.
  • Witamina D wzmocnienie odporności poprzez pobudzenie do pracy limfocytów T odpowiedzialnych za niszczenie patogenów.
  • Cynk, selen i żelazo wzmocnienie odporności poprzez odpowiednie stymulowanie układu odpornościowego.

Wcześniej wspominano o laktoferynie, która występuje w mleku matki w początkowym okresie karmienia noworodka. Może ona być również stosowana u dorosłych i dzieci jako składnik produktów wzmacniających odporność. Laktoferyna jest białkiem, jest obecna w organizmie każdego człowieka, występuje na błonach śluzowych, tworząc naturalną barierę przed infekcją. Ma ona silną zdolność do łączenia się z jonami żelaza. Chelatowanie jonów żelaza przez laktoferynę powoduje, że drobnoustrojom chorobotwórczym zaczyna brakować tego pierwiastka, a jest on niezbędny do ich rozmnażania.

Laktoferyna wzmacnia skutecznie system odpornościowy poprzez:

  • działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze,
  • zdolność do hamowania rozwoju infekcji, szczególnie w jej pierwszej fazie,
  • stymulację odporności.

Dodatkowo laktoferyna posiada działanie antyoksydacyjnie.

Produktem, który niedawno pojawił się na rynku i który całkowicie spełnia warunki wspomniane powyżej jest STIMMUNIX. W skład STIMMUNIX-u wchodzą składniki, które naturalnie występują w organizmie człowieka. Dlatego STIMMUNIX jest bezpiecznym i skutecznym produktem wspomagającym organizm w walce z infekcjami i spadkiem odporności.

Na koniec chcielibyśmy życzyć wszystkim czytelnikom, aby przeszli przez zimowe mrozy i jesienno-wiosenne pluchy bez infekcji.